VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

57e39f01-6361-4f85-87c6-dad9d4cd58f0

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Rijkswaterstaat zet stap naar veiliger werken op vluchtstrook

do 18 apr 2024

​Begin februari las je in onze nieuwsbrief dat we ons samen met Bouwend Nederland en andere organisaties hard maken voor extra afspraken voor veilig werken op vluchtstroken. Onze boodschap in een gezamenlijk statement vond gehoor bij Rijkswaterstaat. In korte tijd zijn partijen dichter bij elkaar gekomen en de gesprekken geïntensiveerd.

Rijkswaterstaat organiseerde een marktconsultatie over dit onderwerp, waaraan circa twintig medewerkers van Rijkswaterstaat en twintig deelnemers vanuit de infrasector meededen. De suggesties en opmerkingen uit deze marktconsultatie, en uit daaropvolgende gesprekken met de markt, vonden gehoor en zijn door Rijkswaterstaat verwerkt in een memo. Dit memo staat op Veilig werken op de vluchtstrook. De brancheorganisaties – waaronder Koninklijke VHG - zien dit als een goede stap richting verdere afstemming.

Maatregelen

In de afgelopen 3 maanden is op dit onderwerp meer veranderd dan de 30 jaar ervoor. Rijkswaterstaat wil het werken langs de vluchtstrook veiliger maken en hanteert daarbij de arbeidshygiënische strategie uit de Arbowet. Om ervoor te zorgen dat het werk zo gezond en veilig mogelijk gedaan kan worden, zegt deze strategie dat je eerst bronmaatregelen moet treffen, dan collectieve maatregelen en als laatste stap moet denken aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

Eigen verantwoordelijkheid

De betrokken brancheorganisaties organiseerden afgelopen maanden ook vier voorlichtingssessies voor hun leden. Tijdens die bijeenkomsten erkenden de bedrijven dat zij kritischer naar hun activiteiten moeten kijken en ze moeten toetsen aan de arbeidshygiënische strategie. Wanneer bedrijven hier niet aan kunnen voldoen, dan wordt samen met het projectteam gezocht naar een projectspecifieke oplossing. Door oplossingen en ervaringen meer met elkaar te delen, worden overeenkomsten zichtbaar. Dat delen kan via de genoemde website www.veiligwerkenopdevluchtstrook.nl.

Hoe nu verder

​Het ligt voor de hand dat de CROW Richtlijn 96a wordt aangepast in lijn met de arbeidshygiënische strategie en de goede voorbeelden die we met elkaar en met Rijkswaterstaat verzamelen. Op korte termijn vervolgen de brancheorganisaties de constructieve gesprekken met Rijkswaterstaat om te komen tot een duidelijk plan van aanpak en dito richtlijnen. We houden je op de hoogte!​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief